Wat kun je het beste eten als je wil afvallen?

Gepubliceerd op: 15 maart 2024

Als je bezig bent met afvallen, speelt voeding een zeer belangrijke rol in je mate van progressie. Hieronder vergelijken we verschillende voedingsmiddelen om te bepalen welke het meest geschikt zijn voor gewichtsverlies. Zo kun jij een onderbouwde keuze maken als je gaat winkelen, om met de juiste producten weer naar huis te gaan. Laten we beginnen.

Eiwitten

Het eten van eiwitten is belangrijk om je spiermassa te behouden en nieuwe spiermassa op te bouwen. Als je gaat afvallen eet je vaak minder calorieën, waardoor je nog harder die eiwitten nodig hebt om je zuur verdiende spiermassa te behouden. Zorg dus dat je voldoende eiwitten eet, maar wat is dan de beste keuze? Hier beneden zie je enkele vergelijkingen.

Kip versus rundvlees

 • Kip: Mager wit vlees met een hoog eiwitgehalte en weinig vet. Het is een goede bron van voedingsstoffen en kan helpen om spiermassa te behouden tijdens het afvallen. Relatief weinig calorieën en kun je hier dus vrij veel van eten, zonder dat dit veel calorieën oplevert.
 • Rundvlees: Hoewel het ook eiwitten levert, bevat rundvlees over het algemeen meer vet en een stuk meer calorieën dan kip. Het is echter ook rijk aan ijzer en B-vitaminen. Voor het afvallen is dit echter minder geschikt, gezien de hoge mate van calorieën. Of je moet enkel mager rundvlees kopen, dan valt dit nog enigszins mee.

Vis versus varkensvlees

 • Vis: Vissoorten zoals zalm, tonijn en kabeljauw zijn uitstekende eiwitbronnen met gezonde vetten, zoals omega-3-vetzuren. Deze kunnen helpen om ontstekingen te verminderen en de algehele gezondheid te bevorderen.
 • Varkensvlees: Hoewel varkensvlees ook veel eiwitten bevat, kan het hogere vetgehalte en de calorieën ervoor zorgen dat het minder ideaal is voor gewichtsverlies in vergelijking met vis.

Kwark versus yoghurt

 • Kwark: Hoog in eiwitten en laag in vet, waardoor het een goede keuze is voor gewichtsverlies. Kan helpen bij het bevorderen van spierherstel en -groei vanwege het hoge eiwitgehalte. Kies wel voor de magere variant.
 • Yoghurt: Bevat ook eiwitten, maar kan variëren in vetgehalte, afhankelijk van het type. Kan zeer veel goede bacteriën bevatten, wat gunstig kan zijn voor de spijsvertering en de algehele gezondheid van de darmen. Bevat wel minder eiwitten dan kwark, dus op dat gebied is yoghurt een minder gunstige keuze dan kwark (bron).

Koolhydraten

Koolhydraten leveren je energie en zijn van groot belang om niet te snel moe te worden tijdens je trainingen. Om deze reden hebben we ook vergelijkingen gemaakt van koolhydraatbronnen. Zo weet je wat je wel of niet moet eten als je graag wilt afvallen.

Zoete aardappel versus reguliere aardappel

 • Zoete aardappel: Deze bevat minder calorieën en een lagere glycemische index dan de normale aardappel. Het biedt ook meer vezels en voedingsstoffen, zoals vitamine A en C.
 • Reguliere aardappel: Hoewel het een goede bron van koolhydraten is, heeft het een hogere glycemische index, wat kan leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel.

Quinoa versus witte rijst

 • Quinoa: Dit pseudograan is rijk aan eiwitten, vezels en verschillende voedingsstoffen. Het heeft een lagere glycemische index dan witte rijst en kan helpen om langer een verzadigd gevoel te behouden.
 • Witte rijst: Hoewel rijst een goede bron van koolhydraten is, bevat witte rijst minder vezels en voedingsstoffen dan quinoa en kan het leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel.

Havermout versus ontbijtgranen

 • Havermout: Havermout is een volkoren graan dat rijk is aan vezels en langzaam verteerbare koolhydraten. Het kan helpen om de bloedsuikerspiegel stabiel te houden en een verzadigd gevoel te bevorderen.
 • Ontbijtgranen: Veel ontbijtgranen bevatten toegevoegde suikers en zijn vaak minder vezelrijk dan havermout. Het kan leiden tot pieken in de bloedsuikerspiegel en minder voldoening geven dan een voedzamere optie zoals havermout (bron).

Volkoren brood versus wit brood

 • Volkoren brood: Volkoren brood is gemaakt van volkorenmeel en bevat meer vezels, vitaminen en mineralen dan wit brood. Het kan helpen om een verzadigd gevoel te bevorderen en de spijsvertering te ondersteunen. Let er wel op dat je echt volkoren kiest en niet voor de gek wordt gehouden door een slimme verpakking.
 • Wit brood: Wit brood wordt gemaakt van geraffineerd tarwemeel en heeft minder voedingsstoffen en vezels dan volkoren brood. Het kan leiden tot schommelingen in de bloedsuikerspiegel en minder lang een verzadigd gevoel geven.

Conclusie: afvallen is dus slimme keuzes maken

Door bewuste keuzes te maken en te kiezen voor voedzame voedingsmiddelen zoals mager vlees, vis, volkoren granen en magere zuivelproducten, kun je je gewichtsverliesdoelen ondersteunen. Het is belangrijk om te variëren in je dieet en te streven naar een gebalanceerde inname van voedingsstoffen om ervoor te zorgen dat je alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Meer lezen?